Denne artikel handler om alt du skal vide om blænde i fotografering!

Enhver fotograf bør vide, hvordan man bruger kameraets manuelle indstillinger. Også selvom du er nybegynder. At vide, hvordan man kontrollere indstillingerne, er afgørende for den fulde kontrol over resultatet af dine billeder.

Blænde er en af de grundlæggende indstillinger, du skal være opmærksom på, når du skyder, og det er en vigtig del af eksponeringen.

Med denne artikel vil du lære definitionen af blænde i fotografering, dens indflydelse på, hvordan din baggrund vil se ud, dens rolle for eksponering, og hvordan man vælger det rigtige blændetal for forskellige genrer.

Hvad er blænde?

Hvad er blænde?

Blænde er åbningen i et kameraobjektiv. Det lader lyset gennem objektivet for at eksponere sensorerne. Jo mere åben din blænde er, jo mere lys vil din kamerasensor modtage.

Blænde, som undertiden kaldes en blændemekanisme, ligner et hul og fungerer på samme måde som et menneskeøje.

Når du er i et mørkt rum, vil dine pupiller være meget brede for at modtage mere lys i svag belysning. På en lys solskinsdag vil dine pupiller skrumpe og blive rigtig små for ikke at modtage for meget lys. På samme måde med blænde.

Du bør indstille den smallere eller mindre for lyse lysforhold, så du ikke overeksponerer dine fotos, og når du skyder om natten, skal din blænde være vidt åben.

Husk at blænde påvirker andre aspekter af dine fotos udover lysmodtagelse, såsom dybdeskarphed og generel eksponering.

Måling af blænde

I dit kamera’s indstillinger er blænde markeret med f-tal. Også kaldet f-stop, disse tal angiver, hvor åben din objektivblænde er.

Hvis du er en nybegynder, kan det være ret svært at forstå blænde, da brede blænder er markeret med mindre f-tal, og smalle blænder er markeret med større f-tal.

Dette kan være forvirrende, men f-stop, der markerer blændestørrelse, er faktisk brøker af objektivets brændvidde, hvilket betyder, at f/8 er 1/8, og f/2 er 1/2. Husk dette, når du indstiller blændetallet.

Blænde i eksponeringstrekanten

Blænde i eksponeringstrekanten

Eksponering, uden tvivl det vigtigste aspekt af fotografering, angiver, hvor lys eller hvor mørkt dit billede vil være. Det består af blænde, lukkertid og ISO, som sammen kaldes eksponeringstrekanten.

Hvis du vil fange emner med den perfekte eksponering, er det et must at vide, hvordan disse tre indstillinger fungerer sammen. Det skyldes, at du ikke bare kan justere blændetallet og tænke, at alt andet vil fungere fint (medmindre du bruger blænde prioritetstilstand). Når du justerer en af indstillingerne ansvarlig for eksponering i din manuelle tilstand, bliver du nødt til at ændre andre indstillinger også. V

idt åbne blænder lader meget lys gennem objektivet, hvilket betyder, at du vil kunne skyde med en hurtig lukkertid og lavere ISO. Små blænder begrænser lyset, der kommer igennem, så du bliver nødt til at vælge en langsommere lukkertid eller gøre dit ISO-niveau højere.

For at lære mere om, hvordan blænde, lukkertid og ISO fungerer sammen, læs vores guide om eksponeringstrekanten. Du kan også tjekke vores artikel om lukkertid.

Hvordan blænden påvirker dybdeskarpheden

Hvordan blænden påvirker dybdeskarpheden

Blænde påvirker direkte, hvor skarpe og fokuserede dine objekter vil se ud i din ramme både i baggrunden og forgrunden. Denne effekt kaldes dybdeskarphed.

Når du skyder med en vidt åben blænde og et lille blændetal, vil du få en lav dybdeskarphed, hvilket betyder, at din baggrund (eller forgrund) vil fremstå sløret og ude af fokus, og dit fokuspunkt vil se skarpt ud.

Modsat er små blænder markeret med højere f-tal i stand til at fange hele scenen skarpt. De skaber en stor dybdeskarphed, hvilket betyder, at både forgrund og baggrund er lige synlige.

Du kan bruge dette, når du ønsker, at alle objekter og motiver inden for din ramme skal være i fokus.

Indstilling af blænde

Indstilling af blænde

Nogle vil hævde, at blænde er den vigtigste fotograferingsindstilling ansvarlig for eksponering netop fordi det påvirker dybdeskarpheden, hvilket kan radikalt ændre resultatet af dit billede. Lær hvordan man bruger brede og smalle blænder i dine fotosessioner.

Bred blænde

Som nævnt ovenfor har brede blænder en tendens til at sløre dele af din ramme, som du ikke fokuserer på. Baggrundssløring forårsaget af den lave dybdeskarphed kaldes bokeh-effekten. Mange portrætfotos tages med vidt åbne blænder simpelthen fordi fotografer ønsker at sløre baggrunden for at skabe en fornemmelse af lag inden for rammen.

Med bokeh skiller et motiv sig visuelt ud, fordi der er en kontrast mellem de fokuserede og slørede dele af skuddet. Udover portrætfotografering bruges brede blænder ofte i stillebensfotografering til de samme formål. Desuden tages de fleste makrofotografier med brede blænder, især når kunstnere skyder grøntområder eller insekter.

Lille blænde

Små blænder tillader fotografer at fange flere detaljer inden for en scene med hjælp af en stor dybdeskarphed. Dette er meget nyttigt i landskabsfotografering, når du sjældent har et bestemt motiv på din forgrund at fokusere på og ikke ønsker at adskille de visuelle lag af dit skud. Arkitekturfotografering generelt tages også med små blænder, medmindre du ønsker at fange en lille detalje af en bygning.

Konklusion

For at forstå, hvordan man arbejder med blænde, er afgørende som fotograf. Især hvis du ønsker undgå at benytte kameraets auto funktioner. Udover at læse fotoartikler, bør du tage dit udstyr og eksperimentere med forskellige blændeindstillinger selv for at forstå, hvordan det fungerer. Selv en nybegynder kan hurtigt forstå eksponeringsemner med den rigtige balance mellem teori og praksis.

Jeg har skrevet flere artikler om fotografiets forunderlige univers: